Mikä on Taobao?

Taobao on massiivinen kiinalainen markkinapaikka verkossa. Siellä yli 5 miljoonalla kauppiaalla on myynnissä yhteensä yli 800 miljoonaa eri tuotenimikettä, joista sitten yli 500 miljoonaa asiakasta löytää jotain sopivaa ostettavaa. Kova kilpailu pitää hinnat varsin kohtuullisina, pois lukien ulkomaisien merkkituotteiden osalta Kiinan verottaessa niitä reilusti.

Kun puhumme Taobaosta viittaamme samalla myös Tmall sivustoon (aiemmin Taobao Mall), joka keskittyy B2C kauppaan kun taas tavallinen Taobao on enemmän C2C kauppaa, vaikka myös yritykset myyvät sitä kautta tavaraa. Tmall:in puolelta löytyy myös merkittävä määrä ulkomaisten valmistajien kauppoja, esim. ECCO, Ray-Ban, Reebok, Umbro, Samsung, Philips, Lipton, Nokia, jne. Kuten sanottu, hinnat näissä kaupoissa ei ole välttämättä enään halpoja.

Ulkomaalaiselle Taobaosta (ja Tmallista) ostaminen suoraan on toistaiseksi hankalaa, se kun onnistuu vain Kiinassa sijaitsevaan osoitteeseen ja käyttäen kiinalaisia maksutapoja. Tähän saumaan päätimme iskeä, eli Kiinatukku mahdollistaa Taobaosta (ja Tmallista) Suomeen tilaamisen.

Taobaon valikoima kasvaa hurjaa vauhtia ja palveluun lisätään päivittäin satoja tuhansia uusia tuotteita. Sieltä löytyvät tuotteet eivät ole rajoittuneet mihinkään tiettyyn kategoriaan vaan sivustolta on mahdollista ostaa käytännössä kaikki tuotteet, mitä vaan myytäväksi valmistetaan.

Kauppiaina Taobaossa on paljon valmistajia, jotka myyvät sitä kautta tuotteitaan suoraan loppuasiakkaille. Kovan kilpailun lisäksi hintoihin siis vaikuttaa myös toimitusketjun lyhyys. Kun tuotteen ostaa suoraan sen valmistajalta, niin ostaja ei joudu maksamaan tuotteen ohella vientiagentin, maahantuojan, markkinointikoneiston ja tukkumyyjän kuluja.

Tunnetusti Kiinassa valmistettavien tuotteiden laatu vaihtelee hurjasti ääripäästä toiseen. Tämän ongelman Taobao pyrkii ratkaisemaan tarjoamalla arviointijärjestelmän mikä kertoo montako arvostelua kauppiaalle on kertynyt, mikä prosentti niistä oli positiivisia sekä 0-5 tähtiluokituksen tuotekuvausten paikkaansa pitävyydestä, palvelualttiudesta ja toimitusajasta. Palautteen määrä näkyy myös ikoneina siten, että 1 sydän tarkoittaa 1-10 palautetta, 5 sydäntä 151-250 palautetta, timantit liikkuvat alueella 251-10k palautetta, hopeiset kruunut 10k-500k ja lopuksi kultaiset kruunut 500k eteenpäin aina viiteen kultaiseen kruunuun saakka, joka tarkoittaa yli 10 miljoonaa palautetta.

Valitettavasti oma verkkosivusoftamme ei vielä osaa näyttää tähtimäärää arvioitaessa tuotekuvausta, palvelualttiutta ja toimitusaikaa. Tätä tietoa varten joutuu vielä menemään suoraan Taobaon sivuille, mikä onnistuu klikkaamalla tuotesivulla linkkiä "Tuotelinkki Taobao.com". Myöskään tuotteen omat arvostelut eivät toistaiseksi näy omilla tuotesivuillamme.

Arviointijärjestelmä kannustaa myyjiä myymään palvelussa pääasiassa hyvälaatuisia tuotteita. Saman tyyppinen logiikka toimii ebayssä ja suomalaisessa huuto.netissä, missä myyjille annetaa kaupan jälkeen joko positiivinen, neutraali tai negatiivinen palaute.

Suosittelemme ostamaan tuotteita hyviä arviointeja saaneilta myyjiltä, jotta tuotteet vastaavat todennäköisemmin tuotekuvauksia ja tuotteista otettuja kuvia. Mikäli myyjän saamat arvostelut ovat pääasiassa positiivisia, niin todennäköisesti myös sinun tilaamasi tuote on kunnollinen.

Mikäli hamuamallasi tuotteella ei ole paljon arviointeja, mutta sen myyjällä niitä on reilusti ja ne ovat pääasiassa positiivisia, on todennäköistä että tuote on myyjän vasta valikoimaan lisäämä. Varman päälle pelattaessa kannattanee pitäytyä vain tuotteissa joiden arvostelut ovat hyviä...

 

Taobaon edut lyhykäisyydessään

Kiina on nykyään maailman suurin tavaroiden tuottaja. Suuri osa Kiinassa tavaroita tuottavista tehtaista myy tuotteitaan myös Taobaon kautta. Joukossa on myös suuri määrä pienyrityksiä, jotka tuottavat käsityönä uniikkituotteita. Taobaoa voisikin ajatella tukkukauppana, josta on mahdollista ostaa mitä tahansa. Hinnat ovat lyhyestä toimitusketjusta ja kovasta kilpailusta johtuen pääasiassa todella edullisia (poislukien tuontitavara).

Jos satut itse olemaan kauppias, Taobaosta ostaminen voi olla loistava tapa laajentaa oman kauppasi tuotevalikoimaa tuotteilla, joita suomalaiset tukkurit eivät voi toimittaa. Valtavirrasta poikkeavia tuotteita löytyy epäilemättä Taobaon satojen miljoonien tuotenimikkeiden joukosta lähestulkoon joka alan yritykselle.

 

Kuten kaikki yrittäjät tietävät, myynnin kasvattaminen ei yleensä tapahdu yhdessä yössä. Taobaosta ostaminen on mahdollisuus saada omia sisäänostohintoja laskettua merkittävästi ja tätä kautta katteita parannettua. Kun sisäänostohinta laskee ja myyntihinta pysyy samana, niin kate tietenkin nousee ja yrittäjällä hiipii hymy suunpieliin.

 

 

 

 

Mitä Taobaosta ei voi ostaa

Taobaon valikoima on uskomattoman laaja ja yleensä rajoitteena ei ole se että tuotetta ei löytyisi palvelusta, vaan se että Suomen lainsäädäntö tai kuljettamiseen liittyvät lait estävät tuotteen maahantuonnin. Lisätietoa rajoituksista saat Tullin rajoituskäsikirjasta

Taobaosta et siis voi ostaa Kiinatukun kautta ainakaan seuraavia tuotteita:

 • Alkoholi
 • Tupakkatuotteet
 • Eläimet
 • Lääkkeet ja muut huumaavat aineet
 • Aseet
 • Räjähteet
 • Kasvit
 • Vaaralliset aineet
 • Piraattituotteet
 • Virtuaaliset hyödykkeet kuten latauslipukkeet ja käyttöjärjestelmän aktivointikoodit
 • Jne.

Ostaja on vastuussa siitä että Taobaosta ostetun tavaran saa tuoda Suomeen. Mikäli tulli takavarikoi tuotteen rajalla, ei Kiinatukku ota vastuuta seuraamuksista.